Speech on migrants rights at Greek Parliament

Σήμερα 5/12/18 παρεβρεθήκαμε στη Βουλή να μιλήσουμε σχετικά με θέματα μεταναστών δεύτερης γενιάς και ιθαγένειας στην ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου μαζί με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων και μέλη οργανώσεων.

Δημοσιεύουμε τον σημερινό λόγο της Οργάνωσής μας, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής:

“Στην κοινωνία που ζούμε είναι μάλλον πιο αποδεκτό να παλεύει μια γυναίκα για τη ζωή του παιδιού της – και τα δικαιώματα του παιδιού της – παρά για τη ζωή και τα δικαιώματα της ίδιας.

Πως αλλιώς να εξηγείται ότι πολλά παιδιά από τη δεύτερη γενιά έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα και τα δικαιώματά τους – αλλά εμείς οι μανάδες που παλέψαμε για τα δικαιώματά τους – ακόμη περιμένουμε την υπηκοότητα; 30 και 40 χρόνια περιμένουμε, πολλοί και πολλές από εμάς, για την υπηκοότητα.

Τι είμαστε εμείς που περιμένουμε ακόμη την Ελληνική Υπηκοότητα;
Δεν ξέρουμε τη γλώσσα;
Δεν εργαζόμαστε εδώ;
Δεν πληρώνουμε φόρους στο ίδιο κράτος;
Δεν ξέρουμε για την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας;
Η ζωή μας εδώ είναι. Σχέσεις, οικογένειες, καθημερινότητες.

Ο χρόνος περνάει. Οι ζωές μας περνάνε μπροστά στα μάτια μας. Δεν γίνεται οι ζωές τόσων ανθρώπων να είναι μόνιμα σε αναμονή. Να υπάρχει πάντα κάτι άλλο πριν από τις ζωές μας. Ζούμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ, πληρώνουμε φόρους εδώ. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποδοθούν τα δικαιώματά μας ως επί μακρόν διαμονής.

Ένας άνθρωπος από την Αφρική είχε κάνει αίτηση για υπηκοότητα και του ήρθε το γράμμα σπίτι του αφού είχε φύγει από ζωή. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

Τα παιδιά μας, η 2η γενιά, είναι σημαντική. Κάποια παιδιά της 2ης γενιάς έχουν λάβει υπηκοότητα, αλλά πολλά καλά καλά δεν την έχουν αποκτίσει, λόγω εμποδίων που βάζει ο νόμος. Πρέπει να τους αποδωθεί.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η 1η γενιά. Να μην ξεχνάμε την ιστορία και το τι έχουν προσφέρει οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν έρθει σε αυτήν την χώρα, έχουν εργαστεί εδώ, έχουν προσφέρει στην κοινωνία. Δεν είμαστε αόρατοι, ούτε άοσμοι. Μην μας περιθωριοποιείτε. Πρέπει να σταματήσει αυτή η βία εναντίον μας και να αποδοθεί η υπηκοότητα άμεσα στους επί μακρόν διαμονής.

Σημειώνουμε επίσης την αναγκαιότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία αίτησης για υπηκοότητα των επί μακρόν διαμονής. Όπως έχει η διαδικασία αίτησης σήμερα, αναπαράγει μεγάλους αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση. Το ότι ζούμε 30-40 χρόνια στην Ελλάδα, ήδη δείχνει ότι έχουμε ενσωματωθεί και είμαστε αναπόσπαστο μέρος αυτής της κοινωνίας.”

Σημαντικό που διατυπώνεται ο λόγος των Οργανώσεων Μεταναστριών και Μεταναστών στη Βουλή. Ωστόσο είναι σημαντικό να προχωράμε από τα λόγια στις πράξεις. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος. Οι ζωές μας εξαρτώνται από τις πολιτικές νομοθεσίες (και την έλλειψή τους), καθώς και την σωστή και δίκαιη εφαρμογή τους. Διεκδικούμε άμεση και δίκαιη απόδοση ελληνικής υπηκοότητας στις/στους επί μακρόν διαμονής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top